E-mail.



 



Lukt het je om de zwarte bolletjes te tellen?



===============
Meer voorbeelden met gezichtsbedrog ???
>> Klik hier <<
===============


 

 



 Vakantie naar Rome (januari 2012).


Bezienswaardigheden

Ronddwalen door Colosseo
De wijk Colosseo is het Rome van de klassieke oudheid. Colosseo lijkt wel één groot openlucht museum met als belangrijkste toeristische trekpleisters het Colosseum en het Forum Romanum. Het Oude Rome is gemakkelijk te voet te verkennen. Je zult wel moeten betalen als je het Forum Romanum of het Colosseum wilt bezoeken maar vanaf de straat is gratis ook veel te zien. Het Colosseum en het Forum Romanum liggen bijna naast elkaar. Als je op het grasveld ertussen gaat zitten heb je een mooier uitzicht dan vanaf welk duur terrasje in het centrum van Rome dan ook.

Je kunt gemakkelijk een dag door het oude Rome dwalen om alles te zien. Vergeet niet in de wijk Oud Rome te kijken. Deze wijk ligt tussen de wijk Colosseo en Travestere van de rivier de Tiber. De gebouwen uit de Renaissance en Middeleeuwen die je hier ziet zijn gebouwd op de ruïnes van het klassieke Rome. Hier en daar kun je opgravingen vinden en ook bezoeken.

Colosseum - Kolossaal amusementscentrum
Het Colosseum is, met een hoogte van 57 meter, een omtrek van maar liefst 527 meter en toegang voor 50.000 toeschouwers, letterlijk kolossaal. Dit centrum van 'amusement' van het oude Rome is in 80 na Chr. geopend door keizer Titius. Na eeuwen van verwaarlozing, onderhouden de Italianen het imposante bouwwerk nu weer uitstekend.
Tip 1: Ga niet op de foto met zo'n mannetje in Romeinse kledij. Wanneer de foto gemaakt is, vragen ze een hoop geld voor het poseren.
Tip 2: Koop een combiticket aan de kassa van het Palatijn. Na het bezoek kunt u zo langs de wachtrij voor de kassa van het Colosseum lopen.
Tip 3: Het kaartje is 2 dagen geldig is! Bewaar dus het kaartje als het niet lukt om alles in 1 dag te bekijken.
Tip 4: Als je de Roma Pass hier als eerste gebruikt geeft hij gratis toegang tot het Colloseum en het Palatijn (geen lange wachtrij dus!).
Dagelijks van 9.00 - 15.30 uur, in de zomermaanden tot 19.00 uur. De kaartjes kosten ons in 2012 voor twee personen totaal € 24,--.
Colosseum, Piazza del Colosseo, Rome.
Metro: Colosseo

San Pietro in Vincoli
In de kerk San Pietro in Vincoli (op loopafstand van het Colosseum) komen nauwelijks toeristen, maar hier staat wel een van de beroemdste beelden van Rome: de Mozes van Michelangelo.

Forum Romanum: Het oude hart van Rome
Ooit waren de ruines van het Forum Romanum het middelpunt van de stad Rome. Op het Forum Romanum waren handelslieden actief en de permanente debatten over politieke en sociale vraagstukken werden hier gevoerd. Ook de Senaat van Rome - waar de keizers werden gekroond - zetelden hier.
Dagelijks van 9.00 - 16.30 uur, in de zomermaanden tot 18.30 uur.
Forum Romanum, Via dei Fori Imperiali, Rome.
Metro: Colosseo.

Naar boven

Het uitzicht vanaf de trappen van het Vittorio Emmanuel II Monument
Ooit was hier een deel van het middeleeuwse centrum van Rome maar dat is een eeuw geleden opgeofferd voor het taartachtige gebouw Vittorio Emmanuel II Monument. Het monument ligt naast de opgravingen van o.a. het Forum Romanum. Vanaf de trappen van dit gebouw heb je een prachtig uitzicht op het oude Rome. De trappen zijn gratis maar als je hoger wilt met de lift moet je wel een kaartje kopen.

Het eilandje Isola Tiberina in de Tiber
Isola Tiberina in de Tiber is een bootvormig eilandje in de Tiber, vlakbij het Oude Centrum van Rome en Travestere aan de andere oever. In de oudheid was er op het eilandje een tempel gevestigd en het eilandje kreeg de vorm van een Romeins schip. Een klein gedeelte van het stenen Romeinse schip kun je nog in de muren terugvinden. Vanuit de wijk Colosseo kun je gemakkelijk naar het eilandje lopen. Er zijn ook nog delen van de tweeduizend jaar oude brug bij het eilandje bewaard gebleven. Je kunt hier goed picknicken en in de zon bij het water zitten.

Het Pantheon en Piazza della Rotonda
Het Pantheon is één van de mooiste gebouwen van Rome. Het Pantheon is als tempel gebouwd rond het jaar 120 door keizer Hadrianus. Barbaren, overstromingen en pausen hebben het gebouw beschadigd maar het is het best bewaard gebleven tempel uit de klassieke oudheid in Rome. Buiten het Pantheon vind je het grote plein Piazza della Rotonda. Het is een Mekka voor toeristen. Rondom het plein staat 18de eeuwse stadspaleizen, er zijn terrasjes en je vindt er kleine straten met winkeltjes en restaurants. Ook de 16de eeuwse fontein op het plein trekt veel belangstelling.
Het Pantheon is geopend van 9:00 tot 19:30. Op zondag is het Pantheon tot 13:00 toegankelijk. De toegang tot het Pantheon is iedere dag gratis.
Pantheon, Piazza della Rotonda, Rome.

Centro Storico van Rome
Het Centro Storico of het oude centrum is het historische gedeelte van Rome. In het Centro Storico van Rome vind je gebouwen uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Je vindt het Centro Storico van Rome tussen de wijk Colosseo en de Tiber.
In Centro Storico vind je o.a. het Pantheon, Campo de' Fiori en heel veel mooie pleinen en smalle straten met terrasjes en winkeltjes.

Betreed de 136 treden van de Spaanse trappen
Op de Piazza de Spagna is het altijd druk. De 136 treden van de beroemde Spaanse trappen zijn ontworpen door de Sanctis. Via deze trappen klim je vanaf de Piazza di Spagna naar de Tinità dei Monti, één van de opvallendste gebouwen van de stad. Het uitzicht vanaf hier op Rome en de zeven heuvels is fenomenaal!
Tip: Iedere dag vertrekt er vanaf de McDonald's bij de Spaanse trappen een gratis stadstour. Dit is om 11.00 uur, 14.00 uur, en om 17.00 uur. De tour wordt door een vrijwilliger geleid. Het enige dat de bezoeker hoeft te doen is een fooi te geven aan het eind. De McDonald's  bij de Spaanse trappen zit aan de linkerkant van de Trappen (als je met je gezicht naar de trappen kijkt). Je ziet dan een straatje naar de metro. Daar is de McDonald's.
Spaanse trappen, Piazza di Spagna, Rome.
Metro: Spagna

Naar boven

Il Gesu
Bekijk het altaarstuk van de kerk Il Gesu en je begrijpt dan mensen hier in vroeger tijden een werk van God in moeten hebben gezien. Zo groot, zo hoog, zoveel goud en engelen en vergulde zonnestralen. Je kunt er trouwens ook uitbuiting en onderdrukking in zien, want bijna al het goud kwam rechtstreeks uit de leeg geroofde Incasteden van Peru. De kerk ligt vlakbij het Piazza Navona en toch komt er bijna geen toerist. De Gesù bevat bovendien een illusionaire plafondschildering en in het linker transept ligt Ignatius van Loyola begraven onder een altaar van lapis lazuli. De wereldbol die het monument bekroont zou de grootste steen van de wereld zijn.

Palazzo Doria Pamphili
Qua sfeer en kunstcollectie een van de mooiste paleizen van Rome. Er komen slechts weinig toeristen.

Via Appia Antica
Vanaf de stadspoort San Sebastiano loop je na twee kilometer - totaal onverwacht - in een golvend weidelandschap van 2000 jaar geleden. Een kaarsrechte weg met graftomben, sarcofagen, catacomben en mijlstenen gelijnd met pijnbomen en cipressen. Zelfs de bestrating is nog grotendeels uit de Romeinse tijd. Je hoeft maar weinig fantasie te hebben om hier de legioenen te zien marcheren.
Tip: op zondag is de Via Appia autovrij.

Cimitero Acattolico aan de Via Caio Cestio
De Cimitero Acattolico ofwel de protestantse begraafplaats is een heerlijke oase van rust aan de Via Caio Cestio. Met prachtige graven van o.a. John Keats, Percy Bysshe Shelley en August, de zoon van Goethe. Gratis entree.

Andrea Pozzo
Als je de hoge kunst even zat bent kun je je vermaken met de briljante barokke trompe l'oeil schilderingen van Andrea Pozzo. De Sant'Ignazio di Loyola (op het Piazza Sant'Ignazio) heeft een uitbundig plafond beschilderd door Pozzo, inclusief een nepkoepel omdat de monniken van het klooster ernaast bang waren dat een echte koepel hun verblijf in de schaduw zou zetten. Ga wel precies in het midden staan, dan is het effect van de nepkoepel het meest verbluffend. Ga zeker ook de Pozzo-Corridor bekijken in de vertrekken van of Sant'Ignazio naast de Gesu-kerk (Piazza del Gesù 45), waar Andrea Pozzo een corridor tevoorschijn tovert met engeltjes, mensen, gebouwen die niet van echt te onderscheiden is.

Thermen van Caracalla
De thermen van Caracalla geven een prachtige indruk van hoe immens groot de Romeinse badhuizen van Rome zijn geweest. Lekker ronddwalen over een opgravingterrein waar de meeste toeristen aan voorbij gaan.

Ara Pacis
Na jaren van restauratie en verbouwing is één van de mooiste monumenten uit de Romeinse Oudheid weer open voor publiek. De Ara Pacis is een bijzonder gedetailleerd uitgevoerd altaar met hoge muren die vol zitten met voorstellingen gebeeldhouwd uit het beste witte marmer uit de groeves van Carrara. Het ‘Altaar van staat al in Rome sinds het er in het jaar 9 voor Christus door keizer Augustus werd neergezet. De restauratie was niet zomaar een restauratie. Het nieuwe onderkomen moest iets bijzonders worden en daarvoor werd de fameuze Amerikaanse architect Richard Meier aangetrokken. De nieuwe behuizing van de Ara Pacis was op z’n minst omstreden. Meier had het ook niet gemakkelijk. Het was het eerste moderne gebouw dat in het centrum van Rome werd gebouwd sinds Mussolini aan de macht was.
Geopend: Dinsdag t/m zondag 9.00-19.00 uur, maandag gesloten.  Entreeprijs: € 6,50.

Naar boven

San Luigi dei Francesi
Overdadige kerk met veel marmer, maar bijzonder door de meesterwerken van Caravaggio die je er kunt aanschouwen. In de Contarelli kapel hangen er maar liefst drie, waarvan de ‘Roeping van Mattheus’ laat zien waarom Caravaggio tot de beste schilders ter wereld wordt gerekend. De dramatische compositie, het realisme en de heel bijzondere lichtinval van dit werk zijn overrompelend.

Palazzo Barberini
De buitenkant verhult de rijke binnenkant waar de barokke architecten Borromini, Bernini en Maderno zich volledig hebben uitgeleefd en één van de mooiste plafondschilderingen van Rome aangebracht door Pietro da Cortona. Bovendien huisvest het paleis tegenwoordig de Galleria Nazionale d’Arte Antica met een indrukwekkende collectie schilderijen. Van Titiaan en Rafaël tot Caravaggio.

Trevifontein
De uit ‘La Dolce Vita' bekende Trevifontein staat op een mooi klein plein dat is ontworpen door Nicolo Salvi. Het is traditie dat je een muntje achterwaarts over je schouder in de fontein gooit. Dit verzekert je van je terugkeer naar Rome.
Trevifontein, Piazza de Trevi, Rome.
Metro: Barberini

Beeldschone basiliek - Santa Maria Maggiore
De Santa Maria Maggiore is een van de grootste basilieken in Rome. In deze 5e eeuwse basiliek, behoren de fantastische mozaïeken tot de mooiste van de stad. Gratis toegankelijk.
Santa Maria Maggiore, Piazza di Santa Maria Maggiore, Rome.
Dagelijks geopend van 7.00 - 17.00 uur.
Metro: Termini

Bezoek het vredesaltaar van Augustus (Ara Pacis Augustae)
De Ara Pacis Augustae, het altaar van de vrede, is een van de kostbaarste monumenten in Rome. Tegenwoordig is het beschermd tegen de uitlaatgassen etc. door een enorme glazen hal. De marmeren muren van de Ara Pacis zijn zowel van binnen als buiten uitbundig versierd, net als het altaar dat je hier aantreft.
Ara Pacis Augustae, Via di Repetta, Rome.
Dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 - 13.30 uur. Zondag sluit de Ara Pacis om 13.00 uur.
Bus: 70, 71 of 87

Per trein of met de boot naar Ostia Antica
Ben je wat langer in Rome? Dan is een excursie naar de opgravingen in Ostia Antica, op 25 kilometer van Rome zeer de moeite waard. Met de trein ben je al in een half uurtje vanuit Rome in Ostia Antica! Je kunt ook naar Ostia Antica reizen per boot over de Tiber. Deze vertrekt dagelijks om 09.15 uur vanaf Ponte Marconi. De vaart duurt circa 2 uur. Je vaart om 13.30 uur weer terug.
Ostia Antica, Viale dei Romagnoli, Osta Antica.
Dagelijks: 9.00 - 19.00 uur. Gesloten op maandag.

Naar boven

Vaticaanstad

Voor een bezoek aan Vaticaanstad gelden een paar verplichte kledingvoorschriften. Voor meer informatie (o.a. kledingtips voor warme dagen) verwijs ik naar de website "dresscode.nl". Voor een rechtstreekse link
"Klik hier".

Bezoek gratis het Vaticaan.
Op de laatste zondag van de maand zijn alle Vaticaanse Musea én de Sixtijnse kapel gratis te bezoeken. Hou rekening met de drukte.
Het is vooral een aanrader als je een minder populair museum wilt zien.

Sint Pietersplein in Vaticaanstad
Het imposante Sint Pietersplein in Vaticaanstad, bekend van het jaarlijkse Urbi et Orbi, is rond 1655 door Bernini ontworpen. Rondom het plein is een zuilengalerij met maar liefst 140 beelden van katholieke heiligen. Het bekendste gebouw is de schitterende Sint Pieter basiliek met de door Michelangelo ontworpen koepel.
Tip 1: Na een bezoek aan het plein kun je beter niet bij de selfservice aan de via Consoliazione te eten/drinken kopen. Erg prijzig!!!
Tip 2: Voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Vaticaanstad kan soms een rij van meer dan 2 uur voor de kassa staan.
Adres: Viale Vaticano, Città del Vaticano.
Metro: Ottaviano

Beklim de koepel van de Sint Pieter
Nee dit is geen toeristenfuik. Er zijn weliswaar veel toeristen, maar het is bijzonder intrigerend onder de spelonken van de koepel door te lopen, vanuit de koepel naar beneden te kijken en het fantastische uitzicht op het Sint Pietersplein en Rome te fotograferen. Dit is ook de enige manier om echt te bevatten hoe immens groot de koepel van de Sint Pieter is.

De Sixtijnse kapel in het Vaticaan
Op de begane grond van de Vaticaanmusea tref je de wereldberoemde Sixtijnse kapel. Deze is zo beroemd geworden vanwege de schitterende fresco’s die Michelangelo tussen 1508 en 1512 op het plafond schilderde.

Vaticaanstad - de schatkamer
In de schatkamer van het Vaticaan, die je ook in de vaticaanmusea treft, kan je de cadeaus bekijken die door de eeuwen heen aan de Paus geschonken zijn. Op display staan bijzondere maar soms ook curieuze zaken.

Castello Sant Angelo (ook wel de Engelenburcht genoemd)
Wie wil er niet weten hoe de badkuip van de paus eruit zag? En het uitzicht op de Sint Pieter is ook niet verkeerd. Het Castello Sant'Angelo is ooit gebouwd als mausoleum voor Hadrianus. Hij liet het gebouw zelf ontwerpen als zijn toekomstig graf. Sinds 1933 is de burcht in gebruik als museum.
Castello Sant'Angelo, Lungotevere Castello.
Dinsdag tot zondag: 9.00 - 19.00 uur.
Metro: Lepanto

De Vaticaanmusea
In de paleizen van het Vaticaan tref je de Vaticaanmusea met een van werelds grootste collecties van kunstwerken, die een periode bestrijken van de oudheid tot en met de renaissance. Gedurende de winter van november t/m maart, geopend van maandag tot zaterdag en iedere laatste zondag van de maand van 8.45 – 13.45 uur. In de zomer open tot 16.45 uur.
Adres: Viale Vaticano, Città del Vaticano.
Metro: Ottaviano

Het historisch Vaticaan museum
Het unieke historisch museum van het Vaticaan gunt je letterlijk een blik in het leven van een paus. Een belangrijk onderdeel van het museum is namelijk het Pauselijke appartement waarvan de kamers allemaal zijn voorzien van uitzonderlijk mooie fresco’s.
Geopend op zaterdag: 9.30 – 12.45 uur en de 1e zondag van de maand: 8.45 – 13.00 uur.
Adres: Basilica di San Giovanni in Laterano, Piazza San Giovanni in Laterano.
Metro: San Giovanni

Naar boven

Bespaartip 1: Koop een Roma Pass
Met een Roma Pass kun je drie dagen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Rome en heb je gratis toegang tot twee musea of attracties en korting op andere bezienswaardigheden in Rome. Je kunt een Roma Pass kopen in de deelnemende musea en in iedere VVV (Punti Informativi Turistici) (PIT). Een Roma Pass is meerdere dagen geldig. Ook bij station Termini (aan de voorkant >> tickets, biglietera) kun je hem kopen. De pas kost € 25,--. Hij is niet geldig in Vaticaanstad.
Om het meeste voordeel uit je Rome pas te halen gebruik je de kaart als eerste voor de gratis entree bij het Colleseum en de Palentijn.

Bespaartip 2: Koop op het vliegveld in Weeze tickets voor de transfer met de Shuttlebus van Terravision
Op het vliegveld in Weeze heeft Terravision een eigen ticket loket (na het inchecken). Als je hier tickets koopt voor de transfer van Ciampino Airport naar het centrum van Rome (station Termini) kost de transfer € 4,--. Normaal is dit € 6,--. De bussen van Terravision hebben een goede aansluiting op de vluchten van RyanAir en als je een kaartje hebt hoef je niet te wachten.


Handige tips voor een verblijf in Rome
 

Koop bij een tabakshop een metrokaartje van € 11,-- voor 3 dagen, geldig vanaf het eerste gebruik. Hiermee kun je 3 dagen onbeperkt reizen met metro en bus door Rome.

Rome heeft slecht twee metrolijnen, een metrokaart met de routes erop is daarom niet nodig.

Bewaar je metrokaart op een plaats waar hij niet kan knikken. Bij de kleinste beschadiging kan de kaart dienst weigeren en werken de toegangspoortjes niet.

Het verkeer in Rome is absolute chaos, er is alleen 1 stelregel: voetgangers hebben voorrang. Wil je oversteken, oogkleppen op en "gaan". Aarzel niet bij het oversteken, het verkeer zal alle mogelijkheden aanpakken om toch door te kunnen rijden.

Ga je in een restaurant eten met bediening, controleer dan wanneer je de bon krijgt of de fooi hier al op staat. In de Rome is het normaal fooi te geven in een restaurant. Om te voorkomen dat je 2x betaald moet je je bon dus goed controleren voordat je je geld neerlegt. Gooi de bon niet weg, je bent verplicht deze tot na het verlaten van het restaurant te bewaren. Dit om witwas praktijken tegen te gaan.

Houd er rekening mee dat wanneer je koffie bestelt in een cafe het de gewoonte is dat je deze staand op drinkt. Wil je zitten dan moet je dit van te voren aangeven, de prijs wordt erop aangepast.

Wil je de Basiliek van de Sint Pieter bezoeken en beklimmen houdt er rekening mee dat dit niet kan op woensdag. De Paus houdt dan zijn audiëntie, waardoor de Basiliek gesloten is voor publiek.

Wil je de Sixtijnse kapel bezoeken zorg er dan voor dat je dit vroeg in de ochtend doet. Het is dan nog niet zo druk en daardoor heb je meer gelegenheid om rustig te kijken.

De Sixtijnse Kapel is alleen via het Vaticaans Museum bereikbaar. Deze ligt buiten het Sint Pietersplein. Volg daarom de bordjes naar het Museum.

Het Vaticaans Museum bevat meerdere musea. Om tijdverlies te voorkomen, plan van te voren goed wat je wilt zien en volg de bordjes in het museum. Kerken hebben meestal twee openingstijden.
Tussen 12 en 14 uur zijn de meeste gesloten.


Naar boven