E-mail. Lukt het je om de zwarte bolletjes te tellen?===============
Meer voorbeelden met gezichtsbedrog ???
>> Klik hier <<
===============


 

  Bezienswaardigheden in de Algarve.

Diverse bezienswaardigheden te zien via "Google Maps":

Diverse bezienswaardigheden in de Algarve > klik hier <

Wandeling van Alvor naar de vuurtoren (5,1 km) > klik hier <
Alvor >> Praia da Rocha naar Portimao (10,5 km). Bus > klik hier <

Camping Albufeira >> haven > oude centrum (9,5 km) > klik hier <
Camping Albufeira >> "strip" > oude centrum (12 km) > klik hier <
Camping Albufeira >> wandelen rond camping (4,5 km) > klik hier <
Camping Albufeira >> Chinese winkel v.v. (5,0 km) > klik hier <


Strand
Praia da Falesia >> haven van Vilamoura (13 km) > klik hier <
Strand Salgados >> Armacao de Pera (8,0 km) > klik hier <
Fuseta >> Ilha da Armona > Olhao (12,5 km) > klik hier <
Paderne >> Watermolen > kasteel Paderne (7,2 km) > klik hier <
Praia da Marinha >> Alfanzina Lighthouse (8,8 km) > klik hier <
Praia da Marinha bij Lagoa. Impressie YouTube > klik hier <

Route met de auto van Albufeira naar de westkust > klik hier <
Route met de auto van Albufeira naar Praia da Falesia > klik hier <
Route met de auto van Albufeira naar Praia dos Salgados > klik hier <
Route met de auto van Albufeira naar Pego do Inferno > klik hier <
Fontes de Estômbar. Mooie locatie met bronnen > klik hier <

Sagres
Vuurtoren op het uiterste puntje van Europa. "Die Letzte Bratwurst vor Amerika" smaakt goed. Wel een trui meenemen want het is hier heel wat frisser.
Van Sagres naar het noorden rijden en af en toe naar een strand aan de westkust is ook leuk. Daar zijn de golven heel wat hoger. Hier zijn ook veel surfers (wave surfing). Bij Aljezur kun je dan de N267 nemen naar Monchique.

Lagos
Zuidelijk van Lagos ligt aan de punt van een hoge landtong de Ponta da Piedade (gratis te bezoeken). Hier staat een vuurtoren en van hieruit heb je een schitterend uitzicht over de kust met overal bizar gevormde hoge rotspartijen.

Praia da Luz
Op 3 km ten westen van Lagos ligt Praia da Luz van hieruit kun je heel mooi met de auto vlak langs de kust rijden naar Burgau en tot Salema. Je komt dan langs diverse klippen en rotspartij met daartussen grote en kleinere stranden.

Alvor
Leuk authentiek Portugees plaatsje met een mooie haven. Prachtig strand en duinen. Beslist een strandwandeling waard. Vooral richting de rotsen (= richting Praia da Rocha)

Portimao
Dichtbij Portimao (ongeveer 2 km) ligt Praia da Rocha met zijn overhangende kliffen. Een lange maar mooie wandeling is die van Alvor naar Portimao langs de kust (zie boven). Je kunt dan met een bus weer terug naar het beginpunt van de wandeling.

Monchique
Monchique is de hoogst gelegen plaats in de Algarve.
Een ritje naar de top van de Pico da Foia (902 meter hoog) is  ook leuk. De weg er naar toe heeft veel mooie uitzichten. Op de tocht naar boven kom je diverse natuurlijke bronnen tegen. Onderweg heb je ook zicht op het nieuwe race/Formule I circuit dat hier is aangelegd.

Cascata do Barbelote / Barbelote Waterfall / Waterval van Barbelote
De "Waterval van Barbelote" in de Monchique is de grootste waterval van Portugal. Natuurlijk zal ook de waterval er na een stevige regenbui (in de winter) indrukwekkender uitzien als in de zomer, maar dat spreekt voor zich. Hij ligt vlakbij Fóia, het hoogste punt van de Algarve.
Klik hier om de plek van de waterval te zien op "Google Maps". Om de waterval te bereiken adviseer ik je om eerst goed huiswerk te verrichten en op Google Maps de beste manier te zoeken om hem te bereiken. Op internet heb ik ook nog deze coördinaten gevonden (Latitude: 37.317 en Longitude: -8.617). Via de weg naar Fóia, het hoogste punt van de Algarve, is de waterval goed te bereiken alleen moet je geen goede wegen verwachten. Een stuk onder de top van de Fóia (het hoogste punt) moet je de verharde weg verlaten en een zand/gravelpad inrijden. Deze weg moet je zo ver mogelijk met de auto volgen. Ik heb de route op 15 mei 2013 gereden en het was te doen met mijn Renault Clio. Op 3/4 van de route ben ik gestopt omdat de weg te stijl werd en ben ik verder gelopen. Parkeerplaatsen of andere toeristische gemakken hoef je niet verwachten. Je moet de auto parkeren en het pad (naar beneden) volgen richting de GPS coördinaten. Op het einde (de weg loopt dood) kom je bij een tweetal stenen bankjes van waaruit je aan de linkerkant de waterval kunt zien. Toen ik er was stroomde er nog aardig wat water naar beneden, maar dat zal na een hete droge zomer natuurlijk anders zijn.

Naar boven

Caldas de Monchique
Caldas de Monchique (aan de N266) is een bezoekje waard. In Caldas de Monchique zijn diverse thermaalbaden en bronnen. Deze warmwaterbaden bestaan al sinds de Romeinse tijd. Hier komt ook het in Portugal bekende Monchique-bronwater vandaan.

Fontes de Estômbar (37°09'47.2"N 8°29'09.2"W)
Park das Fontes is een prachtige authentieke bezienswaardigheid aan de Rio Arade met zwemgelegenheid, ligweide en picknicktafels.
Er staat een leuke impressie van deze locatie op YouTube. Klik hier om het te bekijken.

Carvoeiro/Lagoa
Tussen Carvoeiro en Armação de Pêra kun je prachtig langs de kust wandelen en van bovenaf naar de sinkholes, de fraaie steile rotsen/kliffen de strandjes en de bootjes vol met toeristen kijken. Praia da Marinha vonden wij de beste plek om een wandeling te starten. Het wordt beschouwd als het mooiste strand van de Algarve. Er is een goed bereikbare, ruime parkeerplaats en de wandelroute langs de kust is goed aangegeven. Je kunt van hieruit heel mooi over de talloze fraaie rotsen naar Praia de Benagil wandelen.

Praia dos Salgados (oostelijk van Armação de Pêra)
Het strand Praia dos Salgados is uitgestrekt. In plaats van kliffen wordt dit strand verfraaid met prachtige duinen. Voorbij de duinen ligt de lagune Lagoa dos Salgados die als tussenstop dient voor veel beschermde trekvogels. Je kunt er over een aangelegd wandelpad met houten vlonders mooi langs wandelen.

Albufeira
In het centrum van het oude Albufeira wordt veel georganiseerd. Hier is ook het "Nederlandse" restaurant Shalom gevestigd (betaalbare prijzen). De spareribs smaken overheerlijk. Handig is een bezoek je aan de VVV. Hier geven ze maandelijks een boekje uit met de activiteiten die er in de Algarve zijn in die maand. Hier staan de data van de zigeunermarkten en ook de waterstanden in. Is wel handig want een strandwandeling bij laag water is veel minder vermoeiend dan bij hoog water. Plus dat je dan niet overal langs het strand kunt lopen.
Er loopt een "treintje" van nieuw naar oud Albufeira en terug. Wel handig als je te lang op een terras hebt gezeten.
De nieuwe haven van Albufeira met de vishaven is ook een bezoekje waard.

In Albufeira zijn aan de Av. Dos Descobrimentos een Lidl en een Aldi supermarkt gevestigd.
Aan de N125 van Albufeira naar Guia ligt Algarve shopping. Dit is een groot shopping centrum met goede parkeerplaatsen.

Praia da Falesia (tussen Albufeira en Vilamoura)
Dit is een prachtig strand met hele hoge rotsen. Ideaal als er veel wind is. Het is wel lastig om de toegang tot het strand te vinden.
Daarom zul je hier minder buitenlandse toeristen aantreffen Het mooie uitzicht is beslist de zoektocht waard.
Je volgt eerst de borden hotel Falesia/Pine Cliff Hotel/Sheraton hotel en dan zie je vanzelf een bordje met Praia da Falesia.
Thuis even zoeken in Google maps dan weet je waar je het moet zoeken. Zie het kaartje hieronder en de route op Google Maps bovenaan op deze pagina.

Naar boven

Quarteira
De plaats heeft een hele lange boulevard langs het strand. Verder een en al toerisme en weinig authenticiteit. Handig als je naar Nederlandse producten op zoek bent is de Hollandse supermarkt. Het adres is Av. Infante de Sagres 91, 8125-156 – Quarteira.

Loule
De wekelijkse "zigeunermarkt" in Loule is een van de mooiste markten. Niet al te laat vertrekken anders is het er erg druk.

Faro
Faro heeft ook een mooi centrum. Vanuit de haven kun je de vliegtuigen over zien vliegen naar het vliegveld van Faro.

Fuseta
Vanuit Fuseta vaart er regelmatig een klein pontje naar het eiland voor de kust. Hier zijn prachtige stranden waar je bijna niemand tegenkomt.
Met wat geluk vind je hier mooie schelpen.

Tavira
Tavira is een mooi stadje in het oosten van de Algarve. Het is door het toerisme aangeraakt maar niet verzwolgen. Er zijn meer dan 20 kerken.
Verder zijn er de overblijfselen van een Moors kasteel te zien, waar u vanaf het Praca da Republica, het grootste plein, heen wandelt.
Voor de kust ligt het Ilha de Tavira (eiland), een langwerpig stuk zand van 11 km lang - een geweldig strand ondanks het gebrek aan schaduw. Er vaart een pont heen, die vanaf een steiger 2 km buiten het centrum van Tavira vertrekt en de afstand in enkele minuten aflegt.

Pego do Inferno (poel van verderf of Hell’s Pond) >> (Eind 2015 bezocht. Was vervallen en bijna onbereikbaar)
Ongeveer 7 kilometer ten noorden van Tavira (richting Cachopo) ligt tussen de sinaasappelgaarden een 5 meter hoge waterval met een meertje. Pego do Inferno (poel van verderf) (N37°9'19.12 en W7°41'45.30). Het hoort bij de gemeente Santo Estevao. We hebben één aanduidingsbord gezien dus het is wel zoeken. Aan het einde van de verharde weg kun je de auto op een parkeerplaats laten staan om te voet verder te gaan. Via vele houten trappen en mooi natuurschoon bereik je uiteindelijk dit unieke plekje. Zwemmen is ook mogelijk. Klik hier voor de exacte locatie.

Oktober 2015 heb ik deze locatie nogmaals  bezocht. Er was brand geweest en de paden waren afgesloten. De brug was weg en het meertje hebben we via de rivierbedding bereikt. Jammer dat de paden en trappen na de brand niet weer hersteld zijn.

Cacela
Ten noorden van de N125 bij Vila Nova de Cacela ligt camping Calico dit is een goedkope camping. Om deze camping te bereiken moet je de spoorbaan passeren, vervolgens eerste afslag links.

Monte Gordo
Uit toeristisch oogpunt is vooral het kilometers lange strand interessant. Er staat o.a. een casino en er ligt een camping. In de buurt van Monte Gordo (iets westelijker kan men langs smalle zijwegen het Praia Verde en het Praia da Manta Rota bereiken, die praktisch verlengstukken zijn van het Praia de Monte Gordo.

Naar boven

 Bezienswaardigheden in de rest van Portugal

Lissabon
Het allermooiste van de vele pleinen van Lissabon is het Terreiro do paco* (Praca do Comercio). Het ligt in het centrum van de stad en komt uit op de Taag.
Aan drie kanten wordt het omgeven door indrukwekkende (regerings)gebouwen. Het bronzen ruiterstandbeeld is van Don Jose.
De onvervalste volkswijk Alfama (dichtbij het centrum van Lissabon) met een doolhof van trapstraatjes en smalle, kronkelige, steile steegjes, dat schaduwrijke pleintjes omsluit, is een must voor Lissabon-gangers. Men kan het beste het Praca do Comercio als uitgangspunt nemen voor een bezoek aan Alfama en het kasteel (Castelo de Sao Jorge*). Dit is een kasteel op een van Lissabons hoogste heuvels in de wijk Alfama.
Vanaf het kasteel volg je de tramlijn naar beneden over het Largo de Sao Martinho en de Rua Augusto Rosa en dan kom je vanzelf bij de kathedraal, (Largo da Se*). Dit is een kathedraal die van oorsprong als een vesting-kerk werd beschouwd, dit is de oudste kerk van Lissabon.

Een andere bezienswaardigheden in deze omgeving is de Igreja Sao Estevao (13e eeuws kerkje).
Ook Garca (dichtbij het centrum van Lissabon) is een volkswijk, maar minder bekend en iets minder pittoresk, maar met verborgen schoonheden.
Belem is een voorstad van Lissabon. Hier ligt de Torre de Belem*. (Toren van Belem, Avenida da India). Dit is een fraaie toren direct aan de rivier.
Onder de waterspiegel liggen bunkers met 3,5 m dikke muren. Vroeger dienden ze ook wel als gevangenis, waarin het water bij vloed de gevangenen tot de nek steeg. Vlak ernaast staat een goed voorbeeld van moderne beeldhouwkunst, het Padrao dos Descrobimentos (monument voor de ontdekkingen). Recht omhoog loopt de Avenida da Torre de Belem. Aan het einde ervan bevindt zich de Jeronimos-kapel in manuelstijl.
Hierna steek je de spoorlijn over en ga je een klein eindje terug richting centrum naar het Praca don Imperio, duidelijk herkenbaar aan het eraan gelegen Jeronimos-klooster (Mosteiro dos Jeronimos). Dit is het zonder enige twijfel belangrijkste cultuur-historische bouwwerk van Lissabon. (station Belem op de lijn Lissabon - Cascais tram 15, 16, 17 of bus 14, 29, 43). Trams rijden in heel Lissabon en zijn goedkoop.

Kampeerterreinen:
Camping Parque Florestal de Monsanto (Camping Municipal de Monsanto****) is 38 ha groot en ligt in het gelijknamige park.
Het behoort sinds de expo weer tot de beste kampeerterreinen van Portugal.
Andere campings bevinden zich binnen een straal van 30 km om Lissabon, bijvoorbeeld die van Guincho en Cosya de Caprica.
In Gambia ,ten zuiden van Lissabon, ligt camping Clube de Campismo de Setubal.
Deze camping is op de N 10 5 km voor Setubal aangegeven. Het is deels ruig terrein in landelijke omgeving met weinig voorzieningen.

Naar boven

Evora
Evora vormt op zichzelf bijna een museum. Er staan in deze plaats zo veel historische gebouwen, dicht opeen gepakt binnen massieve stenen stadsmuren dat de Unesco Evora onder internationale monumentenzorg bracht.
Enige bezienswaardigheden:
PaHo dos Duques de Cadaval (Paleis van de Hertogen van Cadaval). Igreja de Sao Joao Evangelista (Kerk van Johannes de Evangelist). Igreja de Sao Fransisco (Kerk van Sint-Fransicus ook wel genoemd de Kapel der Beenderen). De kapel is versierd met de beenderen van 5000 menselijke skeletten. Se (Kathedraal).
Deze ligt aan de andere kant van het plein voorbij de Romeinse tempel (zie onder). Templo Romana (Romeinse tempel). Dit is het beroemdste historische monument van Evora. Zelf vond ik deze Romeinse tempel nogal tegenvallen!

Mafra
In Mafra, een klein stadje ongeveer 50 km ten noorden van Lissabon, staat het qua oppervlakte grootste gebouwencomplex (klooster) van het Iberische schiereiland. De ongeveer een uur durende rondleiding moet men niet missen. De meeste indruk maakt ongetwijfeld de langgerekte, met ballustrades omgeven bibliotheek, welke een verzameling van 38.000 antieke boekwerken herbergt. Een goedkoop prive-kampeerterrein ligt aan de N 115 (5 km naar het noordwesten).

Sintra
Sintra ligt 30 km ten noordwesten van Lissabon, aan de N117. Deze plaats ligt hoog op de top van een heuvel en is door dichtbegroeide groene bossen omgeven.
Er staan een paleis (Palacio Nacional da Pena). Aanbevelenswaardig is een rustige wandeling langs de bospaden. In de weekeinden is het er extra druk door bezoekende Portugezen. In de Sintra omringende Serra de Sintra staat het "Kasteel van de Moren" (Castello dos Mouros).
Andere bezienswaardigheden in de omgeving zijn Paco Real de Sintra gedurende ongeveer 400 jaar de koninklijke zomerresidentie en het klooster Convento dos Capuchos. Aan de kust ongeveer 12 km richting westen (Praia Grande) ligt een goedkoop kampeerterrein ("Amistad").

Estoril
Deze populaire vakantieplaats ligt op 29 km van Lissabon. Het is het belangrijkste vakantieoord ten noorden van de Algarve.

Naar boven

Cascais
Deze omvangrijke badplaats ligt westelijk van Estoril. Nog westelijker ligt Cabo da Roca. Dit is het uiterste westpunt van Europa.

Sesimbra
Dit is een aantrekkelijke vissershaven en badplaats op het schiereiland ten zuiden van Lissabon. Er staat een van oorsprong Moors kasteel. Het schiereiland is via een grote 2,5 km lange hangbrug over de Taag te bereiken.

Costa da Caparica
Deze plaats ligt op 15 km te zuidwesten van Lissabon. Wat dit dorp buitengewoon aantrekkelijk maakt is het ongeveer 10 km lange, fijnzandige strand Praia do Sol. In de zomerweekeinden wordt dit strand ook veel door bewoners van Lissabon bezocht.
Ten zuiden aan het reeds bovengenoemde Praia do Sol grenst een ongeveer 25 km lang, bijna ononderbroken zandstrand, waarvan het zuidelijke gedeelte veel minder wordt bezocht dan het gedeelte in de buurt van Caparica.
Ten noorden van het stadje zijn twee prive-terreinen en een middenklasse camping, ten zuiden zijn er verder nog drie prive-kampeerterreinen.
Ongeveer 20 km ten zuiden van Caparica liggen in de lagune Lagao de Albufeira een prive- en een middenklasse camping en tenslotte bij Aldeia do Meco (ongeveer 25 km ten zuiden van Caparica) een middenklasse en een exclusief kampeerterrein. Deze laatste ("Campimeco") behoort tot de mooist gelegen campings aan de westkant van dit schiereiland, in de vorm van een halve maan.
 
Costa de Santo Andre
Dit is een kleine, rustige strandplaats aan de noordelijke rand van de enkele vierkante kilometers grote, door duinenrijen omgeven lagune Lagao de Santo Andre, waarvan het rustige, warme water ideale omstandigheden in het leven roept voor surfen en zeilen.
Het kilometers lange strand van Costa de Santo Andre garandeert tevens uitstekende badgelegenheden.
In de buurt van de lagune ligt een exclusieve, innemend prettig en verzorgde prive-camping.

Villa Nova de Milfontes
Deze kustplaats ligt 41 km ten zuiden van Sines aan de Atlantische oceaan. Het plaatsje heeft een mooie aparte oude vissershaven.
Voor het strand kun je kiezen tussen de warmere kalmere riviermond en de koudere vaak ruwe Atlantische Oceaan.

Naar boven